Nybegynnere i Norgesmesterskap

Foto: Åshild Samseth

Av Linn Løtvedt Kirkeli og Mira Høstaker

For en uke siden (red. 23-24 september 2017), i skrivende stund, ble det arrangert nasjonalt klassemesterskap i Yngling hos Askøy seilforening. Arrangementet kom nok kanskje litt i skyggen av et annet arrangement i Bergen samme helg, nemlig sykkel VM. Totalt var det 14 båter påmeldt, og 12 som stilte til start. Vi i NOR 311 gru-gledet oss til vårt første mesterskap med egen båt.

Vi er to jenter fra Bergen som har seilt yngling i rundt fire år, men før denne sesongen kun som turseilere. Etter noen somre med turseiling hadde vi lyst til å lære mer, og fra april i år har vi seilt på båten til Jan Rune fra Askøy seilforening, med mål om å delta i Yngling-VM på Sneekermer i Nederland.

Det ble en lærerik vår og sommer med deltagelse og opptrapping til VM. Konkurranseseiling viste seg å være veldig gøy, og ga absolutt mersmak! Faktisk så mye at vi bestemte oss for å få vår egen båt. Vel hjemme igjen fant våre to gode hjelpere fra Askøy, Torbjørn og Chris, en god båt som vi skal leie fremover. Siden vi bare var to begynte vi å se oss rundt etter en tredjemann, og valget falt på vår gode venninne med null seilerfaring, Marielle! Dermed var det mye nytt som skulle læres da vi alle fikk nye roller i båten. Det ble en måned med hektisk opptrapping til NM, men vi følte at vi klarte å få de mest grunnleggende tingene på plass. Dessuten var det kjekt å være tre venninner i båten.

Fredag for en uke siden tok vi turen ut til Askøy seilforening, hvor vi og flere andre tilreisende hadde leid naust for helgen. De siste forberedelsene på båten ble gjort fredag kveld, så alt var klart til start neste dag. Lørdag morgen våknet vi til strålende sol, og det var fullstendig vindstille. Regattaen ble utsatt et par timer, før det var nok vind til at vi kunne seile. Det ble holdt fem regattaer i gode vindforhold. Med lave forventninger til egne prestasjoner, ble vi positivt overrasket over at vi ikke kom på sisteplass en eneste gang! Under de første startene var vi litt forsiktige, men vi fikk etterhvert bedre dreisen på dette, og ble til og med litt for dristige. Under den siste starten hadde vi et lite uhell, hvor vi krasjet inn i båten til noen forvirrede arkitekter. De var forvirret i den forstand at de mente det var deres skyld, og ikke vår skyld, noe vi i ettertid innrømmer at det klart var (vår skyld). Det viste seg likevel å være lønnsomt, da vi fikk en strålende start og lå som fremste båt da startskuddet gikk!

Den tiden vi hadde brukt på å forberede oss kom godt med, for når regattaen er i gang er det plutselig høy temperatur og mange andre båter å forholde seg til. Det ble tidvis litt kaos i båten, men kjempegøy var det uansett. Lørdag kveld, etter en fantastisk dag på sjøen, fyrte vi opp grillene, og alle deltagerne samlet seg for en god fest. Søndag morgen våknet vi nok en gang til sol og ingen vind. Regattaen ble likevel ikke utsatt, og båtene ble tauet ut til regattaområdet. Vi plasket rundt i ingen vind, og det ble avholdt en meget uoffisiell padlekonkurranse. Her fikk vi dessverre vår første sisteplass! Vinden kom aldri, men stemningen ombord i båtene var likevel på topp.

Det var veldig fint å være samlet på Askøy, og det var spesielt hyggelig å møte igjen våre nye venner fra VM i Nederland. Det var synd at det ikke var nok båter påmeldt for at konkurransen fikk NM-status, spesielt siden det var mange som hadde reist helt fra Trondheim for å delta. Til tross for manglende NM-status hadde vi en flott helg på Askøy, som virkelig ga mersmak. Vi håper at det til neste år, i Horten, vil være nok båter til igjen å få NM-status.

Vi syntes det var en utfordring å ta steget videre og ha ansvar for egen båt, men vi har fått mye god hjelp på veien. Vi har erfart at hvis man har interesse og lyst til å lære mer om seiling, er det veldig mange i seilermiljøet som er hjelpsomme og villige til å lære bort noen triks (men så har de kanskje ikke sett på oss som de største konkurrentene heller). I år hadde vi kort forberedelsestid til NM, men vi har enda god tid til å bli klare for neste års mesterskap, så da sees vi i Horten!

Linn og Mira