Yngling i 50 år!

av Joachim Lowzow

Det nærmer seg et rundt år for Ynglingen. En båt som nærmer seg status som klassiker, og fortsetter å inspirere nye seilere. Laget av Jan Herman Linge. Designet 1967, for sin yngling og ga båten det samme navnet. Ble populær for sin smidighet og hurtighet. Som kjølbåt svarer den raskt på mannskapets vektfordeling. Den dag idag er klassen enda en sportslig båt, som gir mye seilglede.

Helt fra begynnelsen var klassereglene strenge, slik at klassen kunne være en One Design. De første båtene ble bygget ved Bringsværd gjennom vinteren 67/68. Dermed var 7 båter klar til 1968 sesongen. 5 av disse deltok i den første nasjonale regattaen. Båten gjorde her et så bra intrykk att flere bestillinger snart kom inn til Brigsværd verft.

Før 1969 var mer enn 55 ynglinger bygget, og klassen hadde etablert seg i Norge.

I 1971 fikk Jan, designprisen for ynglingen av det Norske designrådet. Samme året ble det internasjonale ynglingforbund etablert og det første verdensmesterskapet ble holdt i Nederland.

Selv ble jeg introdusert for Yngling i 2015 på sjøkrigsskolen, som bruker båten for å trene kadetter i sjømannskap. Jeg kjente meg raskt igjen i den lille båten som var veldig lik større båter jeg har seilt, bare mer leken! På skolen brukes Yngling i undervisningen fordi seilingen gir oss en god arena til å trene på å jobbe som et lag.

2018 er det altså 50 år siden den første ynglingen seilte, og Norsk yngling klubb vil derfor arrangere fest for jubilanten under EM 2018. Vi sees!

Har du seilt Yngling? Har du en lært å seile i en Yngling? Har du noen morsomme historier, eller en eventyr som du opplevde med yngling? Vi ønsker gjerne å vite om det! Kanskje noen gamle bilder?
Alle som har et varmt hjerte for Ynglingen, ønsker vi å få kontakt med! Ta kontakt og vi håper å se dere på feiringen av 50-års jubileum, 8. September 2018: Horten.