Sveitsisk trønder i Trondheim

Ynglingmiljøet i Trondheim er blant landets største og mest aktive. Vi samler mellom 5 og 11 båter på regatta og trening, og nivået øker etter hvert som flere gode seilere har begynt å seile i denne klassen. Øyvind Pedersen er trener for Ynglingene mandager, og vinner av norsk klassemesterskap for Yngling så lenge jeg kan huske i Ynglingsammenheng. I fjorårets klassemesterskap var det tett poengmessig rundt 4. Plassen, mens 1. Og 2. Plassen var i en klasse for seg. I år var det flere båter med i tetkampen, og selv om Øyvind i sin Cinnamon var ganske suveren, ble han i år pustet i nakken av noe så eksotisk som en sveitsisk trønder! Vi har snakket med Claudio Walker, og her får du en kjapp presentasjon av en seiler som planlegger å gruse Øyvind Pedersens mangeårige hegemoni i neste års mesterskap:

I fjor høst, mens vi sto og pusset på vår nyinnkjøpte Yngling, møtte vi på en sveitser som nettopp hadde kommet til Trondheim for å jobbe mot en phD gjennom en stipendiatstilling ved NTNU. Han hadde lyst til å seile, og TSF leide dermed ut en av sine Ynglinger til han. Det ble fort klart at han hadde seilt mye tidligere, og han klarte å få seg en 4.plass i fjorårets mesterskap, med lik poengsum som No Limit som havnet på 3.plass. Dette var første gang han prøvde Yngling, og mannskapet hans hadde knapt rørt i en spinnaker…

Claudio, Når og hvorfor kom du til Norge?

– Jeg fikk en stipendiatstilling ved NTNU.

Hvordan begynte du å seile og hvor gammel var du?

– Faren min har bygde en Optimist til meg, så gikk jeg på seilkurs med den. Jeg var 7år når jeg startet.

Hvilke båttyper har du seilt?

– Optimist, 420, 470, Dolphin81, Farr 30 (Mumm 30) og noen andre.

Deltatt i noen store, kjente regattaer?

– Flere SM (ikke svensk mesterskap), Kielerwoche, Tour de France à la Voile.

Beste plassering som du er stolt av?

– Andre plass på en TFV etappe, og selvfølgelig andre plass på klassemesterskap for Yngling i 2009.

Hvorfor valgte du å seile Yngling når du kom til Trondheim?

– Når jeg var ny i Trondheim traff jeg en gjeng Ynglingseilere på Skansen og de sa at ”det skulle være Klassemesterskap til helgen” og at de kanskje kunne finne en plass i en båt til meg. Jeg seiler fortsatt med de samme guttene som jeg seilte min første Regatta i Trondheim.

Når du har seilt så mange raske båttyper før; hvordan er det da å seile yngling?

– Jeg liker å seile entype, det er sånn jeg har lært å seile Regatta. Det som betyr noe er ikke hvor rask båten er, men at man stiller i like båter.

Hvis du fikk velge mellom å seile hvilken som helst annen båt i Trondheim og Yngling. Hva velger du og hvorfor?

– For øyeblikket er det den eneste entypebåten i Trondheim så valget mitt er fortsatt Yngling. Vi får se hvordan J80 klassen utvikler seg. Fordelen med J-80 er jo at du kan være med på de lengre regattaene i byen, som Høststormen og Halten. Det er også kjempegøy å seile entype på distanseseilaser.

Hva synes du om ynglingen?

– Trimmuligheter er like som på en Jolle. De er ikke veldig kompliserte men du har alt du trenger for å ha god kontroll over seilform. Den er utfordrende på den måten at du selv må ta skylden når du er ikke på topp og du kan ikke skylde på Lystallet eller vindforhold som ikke passer til båten din. Ellers er det selvfølgelig avhengig av hvem du seiler mot, og vi har jo noen flinke Ynglingseilere i Trondheim.

Hvilke mål har dere for neste års sesong?

– Siden jeg ikke har egen båt må vi se hvordan det ordner seg til neste sesong. Men selvfølgelig vil jeg gjerne seile et bra Klassemesterskap. Og personlig vil jeg gjerne delta en gang på Færderseilasen.

Hva mener du må til for at flere skal seile Yngling i Trondheim?

– Vi må jobbe med motivasjon av Ynglingeiere så at de kommer til Regattaene og ikke bare la båten ligge på land. En system med flere enn bare tre seilere per båt som vi har det på Tigergutt er bra fordi båten kan likevel være med på regatta også når noen av mannskapet er utenbys eller borte av andre årsaker.

Hva kan seilforeningen gjøre for å få til et bedre Ynglingmiljø?

– Jeg tror at de gjør allerede mye med treningshelg og mandagsregattaene. Den nye kortere banen med flere runde på onsdag passer også bedre til Yngling. Kanskje man skal være litt mer aktiv i vår med å matche seilere uten båt og båteiere uten mannskap? Også bør man finne noe som gir litt mer motivasjon til å klargjøre båten tidligere på våren, slik at båtene blir brukt og ikke bare står på land.

Hvor lenge tenker du å være i Trondheim?

– Minst til sommeren 2012.

Claudio Walker blir nok å regne med i kampen om pallplass til neste års klassemesterskap (NM?). Det er imidlertid flere som begynner å seile svært bra, og dersom oppfordringen fra Claudio om å ha båtene klare tidlig på våren følges, risikerer Cinnamon å bli dyttet ned fra pallen 😉 Vi skal iallefall gjøre vårt beste!

Sverre Kvalheim
NOR 331, No Limit.